Írta: Adminisztrátor, idő: 2019-04-24 15:08:29

 

Mire jó a sószoba?

 

A minket körülvevő modern környezet, az iparosodás következtében kialakult magas légszennyezettség, valamint az általunk folytatott rohanó életmód együttes következményei a kimerültség és lehangoltság, szélsőséges esetekben pedig az allergiás tünetek és a légzőszervi megbetegedések. Ezekre a problémákra valóban működőképes megoldást kínál a sóterápia. Ebben a rövid bejegyzésben rávilágítunk, hogy mire jó a sószoba.

 

Mire jó a sószoba és hogyan működik?

 

Bevezetésként egy kis háttérinfó. A kutatások azt igazolják, hogy a minket körülvevő levegőben lévő elektromos töltésű részecskék egyensúlya nem optimális. A különféle elektromos készülékek, a légszennyezettség és más hatások ugyanis negatívan befolyásolják azt.

 

Ennek hatására a pozitív töltésű részecskék vannak többségben. A folyamat következménye, hogy a túlzottan poros levegő nemcsak kedvetlenséghez és lehangoltsághoz vezet, hanem a krónikus légúti betegségek előfordulásának esélyét is jelentősen megnöveli.

 

A sóterápia módszere azon alapul, hogy sót kell a levegőbe juttatni, ami aztán pozitívan fog hatni a szervezet működésére. Konkrétabban fogalmazva segít leküzdeni a különféle légúti és légzőszervi megbetegedéseket, illetve megszüntetni a különféle bőrrel kapcsolatos és ízületi problémákat.

 

A sóterápia jótékony hatása a levegőben szálló kristálysóban keresendő. A negatív töltésű ionok megkötik ugyanis a pozitív töltésű porszemeket az olyan helyiségekben, ahol ezt a technikát alkalmazzák.

 

A sószobáról

 

A sószobát úgy kell elképzelni, mint egy tágas nappalit az otthonunkban. Abszolút kényelmes és komfortos közeg, ami a vendégek kényelmét is hivatott szolgálni. Kisgyermekes szülők számára például ideális választás lehet, ugyanis a sószoba legtöbbször játékokkal is felszerelt.

 

Habár a rendelkezésre álló tér nagyságrendekkel nagyobb a sókamrához képest, mégis ugyanolyan hatásfokkal fejti ki pozitív hatását. A sószobákban ugyanis a leggyakrabban a Himalájából származó kristálysó téglák kerülnek kihelyezésre. A levegő páratartalma 70 és 80 százalék közötti, míg a hőmérséklet hozzávetőlegesen 20 és 22 Celsius fok környékén mozog.

 

A nyugodt pihenés és relaxáció pedig adott. Szinte bármennyi idő eltölthető egy sószobában, az ideális időtartam hozzávetőlegesen 45-50 perc.

 

Kiknek ajánlott a sószoba?

 

Azt mindenképp érdemes leszögeznünk, hogy a sószoba nem egyik pillanatról a másikra működő csodaszer. A rendszeres, kúraszerű használata ellenben jelentős javulást képes eredményezni. A légzőszervi problémákkal küzdőknek például egyértelműen ajánlott a folyamatos igénybe vétele.

 

Látványos fejlődést eredményez az allergiától vagy asztmától szenvedő betegeknél is. Hogy csak néhány példát soroljunk fel, szintén nagyot lendít a krupp, a szénanátha, a légcsőhurut, az arcüreggyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a fülgyulladás és hangszálgyulladás és a hörghurut kezelésében egyaránt. Külön pozitívuma ráadásul, hogy nem jár káros mellékhatásokkal.

 

A só tisztítja a tüdőt és a hörgőket, emellett pedig a slejm felszakításában is segítséget nyújt. A sószoba rendszerszerű látogatásával enyhülni fognak a koncentrációs és alvászavarok, vagyis a stresszes életvitel nemkívánatos velejárói. Emellett a problémás bőrbetegségek tüneteinek enyhítésében is segít, illetve a hajat is hidratálja.