Írta: Adminisztrátor, idő: 2019-04-24 15:01:24

 Miért fontos a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata egy teljes mértékben kíméletes, káros hatással nem járó, de hasznos eljárás. Kiemelt szerepe van a szervet érintő rendellenességek felismerésében és kezelésében, hiszen a pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak gyakorisága sajnos az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Ebben a bejegyzésben rámutatunk a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának céljára, leírjuk, mikor indokolt a kivizsgálás elvégzése, emellett pedig röviden bemutatjuk az eljárás menetét is.

 

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata egy teljes mértékben kíméletes, káros hatással nem járó, de hasznos eljárás. Kiemelt szerepe van a szervet érintő rendellenességek felismerésében és kezelésében, hiszen a pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak gyakorisága sajnos az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Ebben a bejegyzésben rámutatunk a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának céljára, leírjuk, mikor indokolt a kivizsgálás elvégzése, emellett pedig röviden bemutatjuk az eljárás menetét is.

 

Milyen céllal történik a kivizsgálás?

 

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata leggyakrabban azzal a céllal történik, hogy általa sikerüljön megtalálni és azonosítani a göbös elváltozásokat, illetve a cisztákat. Ha a vizsgált fél megnagyobbodást tapasztalt, akkor ultrahanggal a megnagyobbodás oka is feltárható, emellett pedig a szerv autoimmun eredetű gyulladása is felismerhető.

Az eljárás során a pajzsmirigy szerkezete is pontosan megfigyelhető, szemben a hagyományos értelemben vett tapintásos módszerrel. Ennek köszönhetően már korai szakaszban is jó eséllyel felfedezhetők a szöveti eltérések. Így az egyenetlen szerkezetért a legtöbb esetben okolható, a szervben előforduló göbök is időben felismerhetők.

 

Mikor javasolt a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

 

Egyértelműen javasolt az orvosi vizsgálat bizonytalan eredetű nyaki fájdalom tapasztalásakor, illetve nyelési panaszok esetén. Szintén indokolttá válik az ultrahangos kivizsgálás akkor, ha tapinthatóvá válik a pajzsmirigy elváltozása vagy megnagyobbodása. A nem indokolt hízás vagy fogyás, hajhullás, álmatlanság, vagy akár az állandó fáradtságérzet is egyaránt lehetnek olyan tünetek, melyek észlelése esetén ajánlott az ultrahangos módszerrel történő analízis.

 

A pajzsmirigyet érintő rendellenességeknek különböző fajtái is előfordulhatnak, ebből eredően a gyógymódok is eltérhetnek. Helyzettől függően hatékony eljárás lehet a gyógyszeres terápia, a jóddal való kezelés, illetve indokolt esetben műtét útján a részleges vagy teljes eltávolítás. A szervet érintő változások időben történő felismerése, illetve az elváltozás okának pontos diagnosztizálása kiemelten fontos, ebben pedig hatalmas segítséget nyújt az ultrahangos vizsgálat.

 

Hogyan történik maga a vizsgálat?

 

Fontos leszögeznünk, hogy a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata fájdalmaktól abszolút mentes. Emellett nem jár káros sugárzással, teljes mértékben biztonságos és kényelmes, valamint várandósság vagy szoptatás idején is elvégezhető. Egy korlátlanul megismételhető folyamat, ami előzetes felkészülést nem igényel a vizsgált fél részéről.

 

Egyedül az ékszereket szükséges eltávolítani a vizsgálat idejére a fül és a nyak környékéről. A bőrre egy zselészerű anyag kerül fel, ami a megfelelő képalkotáshoz elősegíti a vizsgáló eszköz és a bőr közötti hatékony kontaktust.

 

A vizsgált személy közben a hátán fekszik, míg a válla alá párna kerül annak érdekében, hogy a nyak kellőképpen kifeszülhessen. A vizsgálófej mozgatásával kerül áttekintésre a pajzsmirigy, illetve a nyaki nyirokcsomók is. Az ultrahang segítségével bizonyos részletek felnagyíthatók, szükség esetén a kép kimerevíthető és nyomtatható is.

 

 

A teljes vizsgálat hozzávetőlegesen 15 - 20 percet ölel fel. Maradt még kérdése a témát illetően? Keressen minket elérhetőségeinken, örömmel válaszolunk.


×

ÚJDONSÁG! Megnyílt a SPINEFIX Gerincgyógyászati Centrum! (Levendula Home A. épület)

Területeik:

-Gyógytorna
-Dekompressziós ágy(gerinc hatékony kezelése)
-Gerinc és vállövi lazító masszázs
-Kismama torna( személyre szabottan, gyógytornászok által)
-Bemer terápia
-Kinesio tape, Köpöly és egyéb kiegészítő kezelése

www.spinefix.hu
+36 20 421 4247
info@spinefix.hu

FIGYELEM! Bőrgyógyászati rendelésünknél várólistával dolgozunk, ezért lemondást a megadott időpont elött 24 órával tudunk elfogadni és így más páciensnek átadni a helyet. Amennyiben nem történik meg az időpont lemondása, úgy következő időpontot nem áll módunkban felkinálni. Mindenképp szíveskedjenek jelezni ha valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni a rendelésen! Köszönjük a megértést!

Dr. Glásel Éva Ultrahangos rendelésére a 06-30-4121721-es telefonszámon vagy a "glaselultrahang.hu" oldalon tudnak időpontot foglalni.

Dr. PARRAGI PÉTER rendelésére a 06-20-5858426-os telefonszámon vagy a paragi.hu oldalon tudnak időpontot foglalni a "Magánrendelések/Levendula Home" fül alatt.

Dr. Boha Katalin Neurológiai rendelésére a 06-30-9714696-os telefonszámon tudnak időpontot kérni.

 Dr. KHATIB ABDALLA rendelésére a 06-30-9911020 -as telefonszámon vagy a drkhatib.hu oldalon tudnak időpontot foglalni az "online foglalás" fül alatt.